Vår kund Tyresö Kommun har använt självbetjäningsportalen på ett kreativt sätt genom att skapa en roligt aktivitet i samband med påsk.

”Anledningen till både tidigare adventskalender och nu påskäggsjakten har varit att få våra användare att hitta till portalen och marknadsföra den på ett lite roligare sätt” – säger Sabina Martinsson, Supporttekniker på Tyresö Kommun. Användarna har fått chansen att klicka sig runt i självbetjäningsportalen genom att leta efter påskägg, vilket har varit en jättebra övning för att få användarna att känna sig bekväma i portalen. ”Nästa kommer runt midsommar och kommer inte nödvändigtvis vara kunskapsdatabasen som vi kört dessa två gånger utan även andra funktioner i portalen” – säger Sabina.

Tack Sabina och Tyresö Kommun för att ni ville dela med er av hur man kan vara kreativ med TOPdesk.