Eftersom det blir allt vanligare med ”always on” tjänster, är det viktigt att IT-avdelningar kan hantera incidenter effektivt, för att kunna kontrollera och agera snabbt. Att kunna planera och förbereda sig för oförutsedda händelser är avgörande för att kunna arbeta effektivt. Ta kontroll över dina incidenter och få en bättre översikt genom att prova TOPdesk incidenthanteringssystem med IT Software idag.
“Incidenter” har en negativ underton, av goda skäl. Medan det tekniskt sett syftar till alla typer av händelser (även positiva eller neutrala) används ordet ofta för att antyda att något gått snett och behöver åtgärdas. I ITIL (Information Technology Infrastructure Library) terminologi definieras incident som “ett oplanerat avbrott i en IT-tjänst, kvalitetsförsämring av en IT-tjänst eller en misslyckad användning av ett konfigurationsprojekt (CI – Configuration Item) som ännu ej påverkat en IT-tjänst”.
Incidenthantering (incident management) syftar därav till processen som ansvarar för att hantera livscykeln för alla incidenter. En incident kan orsakas av att en tillgång inte fungerar som den ska eller av ett fel i nätverket. Exempel på incidenter inkluderar problem med datorer, anslutningsproblem med wifi, låsta applikationer och så vidare.
En incident berör en kort störning av en organisations (IT) tjänster medan en förändring eller ett problem är större. I ITSM syftar en förändring till aktiviteter som att ersätta någon arbetsstation (mindre förändring) eller att ersätta en hel avdelnings arbetsstationer (stor förändring).
Problem inom ITSM syftar till att registrera återkommande avbrott i en organisations IT-struktur. Till exempel att företagets nätverk går ned varje vecka vilket förhindrar personalen från att arbeta och att det inte är effektivt att behöva starta om hela systemet varje gång. I sådana fall är det oftast bättre att registrera det som ett problem för att identifiera och åtgärda den bakomliggande orsaken.
Er IT-helpdesk är en kontaktpunkt mellan er IT-avdelning och slutanvändaren (invånare, kunder, medarbetare och dylikt). Företag implementerar ITIL för att förbättra helpdeskens effektivitet och minska antalet driftstörningar för att öka verksamhetens produktivitet. En noga genomtänkt process för ITIL incident management bryggar kommunikationsgapet mellan er IT-personal och slutanvändaren.
1. Mottagning och loggning av incident
Slutanvändaren eller en annan person å deras vägnar skapar en rapport via tillgängliga kanaler. Det är viktigt med en standardiserad rapporteringsprocess och standardmässig incidentblankett för att dels skynda på processen, dels för att IT-avdelningen ska få tillgång till all relevant information om incidenten.
2. Klassificering av incident
Incidenten klassificeras med hjälp av lämpliga kategorier för att rätt avdelning och handläggare ska tilldelas incidenten. Incidentblanketten ska utformas med relevanta fält och regler för att incidenten automatiskt ska kunna klassificeras, prioriteras och tilldelas till rätt person.
3. Prioritering av incident
Vilken prioritet incidenten får baseras på hur ni implementerar policyer för SLA (Service Level Agreement – Servicenivåavtal) med kunden. Använd en realistisk SLA-definition för att kunden ska ha realistiska förväntningar.
4. Lösning, undersökning och diagnos av incident
IT-avdelningen analyserar incidenten för att identifiera möjliga åtgärder och skickar lösningen till slutanvändaren. Är lösningen inte omedelbar kan IT-avdelningen istället eskalera incidenten till personalen som ansvarar för eskalerade ärenden eller mer komplexa incidenter. Varje incident kan även länkas till relevanta konfigurationsprojekt för snabbare undersökning, diagnos och åtgärd.
Nöjda kunder är alla supporterande avdelningars mål – vi är väl medvetna om det. Därför har vi teamat upp med TOPdesk. De har stor erfarenhet av ITIL incident management och har utvecklat ett användarvänligt och effektivt verktyg för incidenthantering som hjälper er förbättra kundkommunikation, hantera arbetsflöden och hålla koll på era tillgångar.
Testa TOPdesk incidenthanteringssystem gratis idag.
Se hur din incidenthanteringsprocess bör se ut, hur du tar fram en incidenthanteringsplan, samt ta del av en användbar checklista för hur rutinen för incidenthantering bör utformas.
Se vilka skyldigheter du har gällande hanteringen av personuppgifter i TOPdesk.
Din ITIL certifierade helhetspartner
inom digital förnyelse
Rusta dig för framtiden med digitala systemlösningar och tjänster från oss. Vi finns med dig hela vägen från implementation, support till förvaltning. Tillsammans ser vi till att göra övergången till det digitala så smidigt och framgångsrikt som möjligt.