Tre tips för att hålla dig produktiv när du jobbar hemifrån

Att jobba hemifrån har blivit det nya normala. I alla fall för nu. Från att vara något som de flesta kanske uppskattat att göra, åtminstone då och då, kan det i dessa tider kännas rätt utmanande. Vi har samlat våra tre bästa tips för att hålla energin uppe på hemmakontoret – utan att bli helt galen.

Att jobba hemifrån, eller på annan valfri plats än kontoret, är knappast något nytt. Faktum är att 20% av svenskarna är vana att jobba hemifrån varje dag och hela 68% gör det då och då (källa). Så, i Sverige har vi redan en hög andel distansarbetare och grundförutsättningarna på plats, så som internetuppkoppling och bra system för kommunikation med teamet. Vad som däremot är mer utmanande för de mindre vana distansarbetarna är den mer informella kommunikationen där kreativiteten ofta uppstår. Ett kort samtal vid kaffemaskinen kan ge mer kreativ energi än vad vi kanske tror. Med det sagt vill vi ge tre snabba tips som förhoppningsvis hjälper er en bit på vägen.

stil-N9uOrBICcjY-unsplash

1. Sätt tydliga ramar för arbetstid och fritid

I dagens uppkopplade värld är denna svår. Många av oss tänker inte ens på hur många av dygnets timmar vi är uppkopplade och tillgängliga för jobb. När arbetet nu har förflyttats till hemmet blir dessa gränser om möjligt än mer luddiga. Unna dig därför lite extra tid att planera dina dagar.

Vi rekommenderar starkt att sätta ett schema med fasta arbetstimmar samt tid för motion och intressen – och hålla det.

2. En bra arbetsplats

Bara för att vi jobbar hemifrån betyder det inte att ergonomin blir mindre viktig. Det kan kännas lockande att ligga kvar i sängen med datorn (och för all del, testa det också) men precis som på det vanliga kontoret behöver vi några grundläggande saker. För oss, och många som oss, brukar det handla om:

  • En bekväm stol

  • Bra ljus

  • En vettig arbetsdator, en schysst skärm och stabil internetuppkoppling

  • En miljö du känner dig bekväm och koncentrerad i

När du arbetat en tid hemifrån kommer du hitta vad som är viktigt för dig.

allie-smith-gouPqaau9Qo-unsplash

3. Kontinuerliga check-in’s med teamet

Vi kan alla hamna där. När distraktionerna tar över fokuset helt och att vattna blommorna eller scrolla på sociala medierna känns mer lockande än att ta itu med den där lite jobbiga punkten på att göra-listan. Speciellt efter 16 dagar på raken hemma på samma 57 kvadratmeter.. Lösningen? Tätt regelbundna (virtuella förstås) möten och avstämningar med ditt team eller valfri kollega. Det skulle exempelvis kunna se ut såhär:

  • Ett kort frukostmöte i början av arbetsdagen där ni delar med er av dagens att göra-lista

  • Flera korta avstämningar under dagen för att se hur ni ligger till och om det finns något ni kan hjälpa varandra med

  • Slutligen, ett kort möte på eftermiddagen där ni stämmer av hur dagen gått och hur ni förhåller er till aktuella tidsramar

Att kolla av detta med din kollega eller team ska inte kännas tufft eller motigt. Se till att du är bekväm med den/de personer du stämmer av med så blir det enklare att säga åt varandra att sluta slösa tid, när det behövs.   

Så för att sammanfatta, att jobba hemifrån kan kännas helt underbart – men stundtals också tufft. Se till att ge dig själv goda förutsättningar så blir allt lite enklare. Och du. Glöm inte ta den där promenaden.